Rustig doorgaan Vijftig – en dan verder. Eitje erbij?

Schrikkelgedoe

Een kalenderjaar is maar één keer in de vier jaar écht een heel kalenderjaar. En zelfs dan nog niet. Een jaar duurt namelijk precies 365 dagen, 5 uur, 48 minuten en 45 seconden (oftewel: 20.925 seconden te veel). Sommigen hebben het weer over 21.312 seconden (5h55’12”) extra. Ja ja, zelfs dáár is onenigheid over. Maar dit alles is zó lastig, met onze Gregoriaanse kalender, dat we er elke vier jaar maar simpelweg een dagje aan vastplakken.

Het is wat met die kalenders. Maankalenders, zonnekalenders, lentekalenders, niemand wist of weet precies hoe de tijd ingedeeld moet worden en aan de hand van wat. De Romeinen (eigenlijk Julius Caesar himself) hadden iets vóór Christus een kalendertje geknutseld met 304 dagen en ongeveer tien maanden erin. Maar ja, dat klopte niet helemaal helemaal niet met de beweging van de aarde om de zon en het aantal maanden dat ze zagen in dat rondje, dus plakten ze er nog ongeveer zestig onbenoemde winterdagen in, voordat het nieuwe jaar weer mocht beginnen. Rare jongens, die Romeinen.

In de 16e eeuw nam de kerk die ‘Juliaanse’ 10-maanden kalender over. Maar men vond dat die 60-plus-nogwat dagen toch echt ook bij het jaar hoorden en daarom kregen we ineens een jaar met 365 dagen: 12 officiële maanden. Maar: door die nogal slordige Romeinen zaten we plotsklaps met 10 dagen te veel: er klopte iets niet. Die dagen hebben we voor het gemak maar even overgeslagen om de boel weer gesmeerd te laten verlopen. Daarom bestaan de dagen 5 t/m 14 oktober 1582 niet in onze Gregoriaans gerekende geschiedenis.
“Wat is het vandaag, mam?”
“4 oktober, schatje!”
“En wat is het morgen?”
“Ja, jemig, 15 oktober natuurlijk! Wat dacht jij dan!”
Duidelijk toch? Het concept ‘Back to the future’ is véél ouder dan je denkt.

Handig ook, dat niet iedereen gelijk meedeed met de nieuwe kalender: in Rusland (ja, wéér die Russen…) gingen ze bijvoorbeeld pas in 1917, na de Oktoberrevolutie, over op die ‘nieuwe kalender’ (eindelijk ook voor hen een kleine time lapse, jeuj). Daar liepen ze dus nog heel lang een tijdje achter. Maar goed, dat is niks nieuws. Sommige orthodoxe kerken leven nu nog steeds in het verre verleden. En anderen hebben weer compleet andere kalenders, maar dat voert nu allemaal te ver.

Wíj leven dus een jaar of drie, vier lang steeds een beetje meer in de toekomst. Zo was het op 31 december 2021 bijvoorbeeld al nieuwjaar, terwijl we eigenlijk nog een uurtje of zes aan ‘oud jaar’ over hadden. Dus halen we dat eens in de vier jaar weer in: dan is het balletje weer rond. En datzelfde balletje is dan ook écht vier keer helemaal rond de zon gegaan (wat ie al lang was, maar ons jaar doet nu eenmaal raar).

Terug naar de seconden van het begin: wij tellen officieel elk jaar 21.600 seconden te veel in ons jaar. In waarheid zijn er weer zo’n 300 tot 600 minder (ga alsjeblieft niet narekenen); daarom is elke eeuwwisseling weer géén schrikkeljaar. Dan maken we ook die fout zo eens in de honderd jaar weer goed. Zo langzamerhand raak ik de tel kwijt.

bron: Screenshot van Apple Calendar (LB)

Eerder gepubliceerd op HoeVrouwenDenken.nl

Reageer

Lou door Lou
Rustig doorgaan Vijftig – en dan verder. Eitje erbij?
Lou

Lou? Wie is dát nu weer…

– Sinds november 2021 in het bezit van vijftig jaren totale verwarring
– Mentaal 35 met 15+ jaren aan extra levenservaring
– Vaak moe, altijd moeder
– Schnitzelkaiserin, Gräulein, Nachtzuster van Twitter (ik weiger het X te noemen)

En daarom heeft Lou hier een mooie eenpersoons community, waar ze haar ei kwijt kan; helemaal belangrijk nu die andere eieren bijna op zijn.

Deze blogsite is een vervolg op louterlou.com, alwaar alle pre-50 blogs opgetekend zijn.
Meer schrijfsels en andersoortige creatieve uitbarstingen op:
HoeVrouwenDenken.nl
Klunst.nl
HormonoLouLou

Wil je weten wat deze gemiddelde, middelbare existentie op aard nog meer uitvreet? Kijk dan even op loubartels.com.

Social gedoe
Facebook: dontwantthisanyway
Twitter (oké, oké, X): @louterlou
Instagram: @louterlou
En ik zit zelfs (nog) op LinkedIn

 

 

 

Recente berichten

Categorieën

Wat schreef ik wanneer? Want dat weet ik zelf vaak ook niet meer…