Rustig doorgaan Vijftig – en dan verder. Eitje erbij?

Ouwe zakken aan (onder) je rok (#MeToo?)

November 2022
Ik schrik wakker van mijn telefoon. Het is mijn dochter (net 17). Ik kijk op de klok. 4 uur AM
“Mam, kun je ons eventueel toch op komen halen? Het gaat hier niet zo lekker…” Meteen zit ik rechtop.

Ik had gezegd dat ik haar en haar vriendin (we noemen haar maar even Masja, een slank, superknap meiske) op zou halen in de stad als dat nodig was. Ongeacht het tijdstip. Ze waren tot een uur of één op het schoolbal (soort van jaarlijkse “Prom”, geheel uitgedost in baljurken en hoge hakken) en daarna op de officiële Afterparty in een aangrenzende nachtclub. Al weken hadden ze zich erop verheugd. Voor honderden euro’s prachtige, nieuwe jurken gekocht. Ja, ze waren zelfs een beetje zenuwachtig. En jaloersmakend mooi…

Ik jump in mijn kleren en in de auto, en rijd naar de binnenstad. Bij de afgesproken bushalte pik ik de meisjes op. Ze lijken allebei nogal ontdaan.
“Wat een kák avond was dit! Ik ben zó boos!” brult dochter, nog maar net ingestapt. Licht hakkelend vertelt ze wat er gebeurd is. Het schoolbal was leuk. Een paar lastige jongens, maar verder was het een “glamoureus en tof feest.” Met een door mij ondertekende verklaring dat ze niets zouden drinken (want nog geen 18; dat moest van de organisator) mochten ze daarna de nachtclub in voor de afterparty. Verder feesten met de hele meute van school. Maar daar begon de ellende pas. Dochter vertelt.


De eerste man die zich in die nacht in de bar over hen ‘ontfermt’, is een jaar of zestig. Straalbezopen, maar nog wel in staat om duidelijk te maken dat hij wel zin heeft in een jong blommetje. Zijn handen belanden op de rug en billen van Masja en hij maakt met zoveel woorden duidelijk dat hij “dan wel wat ouder mag zijn, maar nog heel goed vrouwen kan berijden” (met een lange ij, ja) en dat hij dat wel eens even zal laten zien als ze meegaan. Hij maakt aanstalten om Masja, die zich allerhande ontwijkende bochten wringt, te zoenen.

Dan steekt dochter kordaat haar vlakke hand tussen hun gezichten en duwt het zijne vervolgens ruw aan de kant. Hij wankelt en zij prikt hem met haar vers gemanicuurde, lange kunstnagels in schouderbladen en hals. Zo pusht ze hem zo net zo lang in de richting van de uitgang tot hij naast de uitsmijters staat, die hem uit de club verwijderen. Opgekrast. Ouwe gek.

Een uurtje later komt de volgende middelbare man bij hen staan. Te dichtbij. Ook hij is duidelijk dronken. En ook hij begint meteen lastig te doen. Avances te maken. Ongepaste voorstellen. Eerst tegen allebei, daarna hoofdzakelijk tegen Masja, want dochter is meer uit de kluiten gewassen en duidelijk zelfverzekerder. En qua houding dus ook openlijk afwijzender. Masja daarentegen, is schuchter, tamelijk onzeker en vooral heel tenger. Durft niets te zeggen of te doen. Dochter gelukkig wel. Ze zorgt ervoor dat de man, volgens haar ergens rond de vijftig, zich omdraait en brult hem in het gezicht dat hij nú meteen op moet rotten.

Een paar seconden later komt een ander vriendinnetje bij haar staan en vraagt of ze wel weet wie die man is. Dochter heeft geen idee. “Dat is een leraar van onze school, meneer T. Die van gym en godsdienstles…” Dochter kijkt weer naar de man, die wat lodderig staat te kijken en zich alweer naar Masja toedraait om door te gaan met zijn versierpogingen. Hij staat duidelijk tegen haar aan te wrijven, wordt nu ook handtastelijk.

Weer pakt dochter de leraar bij de armen, draait hem ruw naar zich toe en briest hem nu vol in het gezicht: “Oprotten, nu!! Optiefen, wég jij!” Enkele medescholieren kijken verbouwereerd toe. De leraar druipt uiteindelijk af, Masja en dochter ontluisterd en confuus achterlatend. Niet lang daarna pakken ze hun spullen bijeen, verlaten de club en bellen mij.

In de auto aanhoor ik het hele verhaal aan en word steeds woester. Wat bezielt zulke mannen? Hoe ver heen moet je zijn om op de afterparty van een schoolfeest jonge meisjes te gaan lastig vallen, die met zeer hoge waarschijnlijkheid leerlingen op jouw eigen school zijn? Een feest waar die meisjes nog niets mogen drinken (gelukkig maar), maar waar zo’n vent zich gewoon laat gaan en zich dan opdringt? Hoe stom kun je zijn…


Destijds wilde dochter er verder geen werk van maken. Ik wilde dat wel. Ik wilde het voorval melden bij de schoolleiding. Ze hoefden wat mij betreft geen actie te ondernemen, maar ik wilde dat zij wisten wat voor vlees ze in de kuip hadden. Ik wilde dat er een “paper trail” zou zijn; als er dan ooit nog eens een melding over deze man binnenkomt, zouden ze kunnen zien dat hij dit vaker doet.

Maar dochter verbood het me. Bang voor “haar woord tegen het zijne.” Bang voor lastige situaties op school. En ze vond het niet belangrijk genoeg. Dus ik mocht niet. En bleef stil. Ik twijfel nog steeds of ik daar goed aan gedaan heb.

Inmiddels is het alweer meer dan een jaar geleden. De storm is gaan liggen. En dochter zit allang op een andere school. Toch heeft dit voorval mijn beeld van “de man” de zoveelste knauw gegeven. Die ouwe zakken, die steeds weer onder de rokken van jonge meisjes willen grabbelen (en meer), hebben deze nacht, waar de meiden zo lang naar uitgekeken hadden, danig verziekt. Ik weet nog hoe dochter op de achterbank brieste: “Alle mannen zijn piemelgestuurde idioten. Allemaal!” In het Duits is dat zelfs een bestaand woord: “schwanzgesteuert”. Verbaast me niks. Je zou er spontaan lesbisch van worden.

bron: pixabay.com 3427752

Eerder gepubliceerd op HoeVrouwenDenken.nl

Reageer

Lou door Lou
Rustig doorgaan Vijftig – en dan verder. Eitje erbij?
Lou

Lou? Wie is dát nu weer…

– Sinds november 2021 in het bezit van vijftig jaren totale verwarring
– Mentaal 35 met 15+ jaren aan extra levenservaring
– Vaak moe, altijd moeder
– Schnitzelkaiserin, Gräulein, Nachtzuster van Twitter (ik weiger het X te noemen)

En daarom heeft Lou hier een mooie eenpersoons community, waar ze haar ei kwijt kan; helemaal belangrijk nu die andere eieren bijna op zijn.

Deze blogsite is een vervolg op louterlou.com, alwaar alle pre-50 blogs opgetekend zijn.
Meer schrijfsels en andersoortige creatieve uitbarstingen op:
HoeVrouwenDenken.nl
Klunst.nl
HormonoLouLou

Wil je weten wat deze gemiddelde, middelbare existentie op aard nog meer uitvreet? Kijk dan even op loubartels.com.

Social gedoe
Facebook: dontwantthisanyway
Twitter (oké, oké, X): @louterlou
Instagram: @louterlou
En ik zit zelfs (nog) op LinkedIn

 

 

 

Recente berichten

Categorieën

Wat schreef ik wanneer? Want dat weet ik zelf vaak ook niet meer…