Rustig doorgaan Vijftig – en dan verder. Eitje erbij?

Denk je dat je van die verhipte complottheorieën af bent…

...komen ze met de Oekraïne-oorlog zó weer om de hoek zeilen…

Met Ruslands invasie was Corona na dik twee jaar plotsklaps niet meer het thema van de dag. Ineens waren er belangrijkere zaken. Ontelbare doden op de Oekraïense straten, miljoenen vluchtelingen, oorlogsmisdaden, wereldcrisis, kernoorlogsangsten, et cetera. Alles door die ene ‘spontane’ militaire invasie in een democratisch en soeverein Europees land.

De pandemie verdween dus pardoes naar de achtergrond. Eindelijk! Geen corona meer als hoofdnieuwsthema! En de maatregelen zijn ook nog eens zo goed als allemaal weg, hoezee! Maar de hoop dat daarmee ook de complottheorieën zelf tot het verleden zouden behoren, was al meteen weer een ijdele.

Op de alternatieve social media kanalen is het nu namelijk zelfs drukker dan ooit tevoren. Want in de ogen van de complottisten (laat ik hen zo maar even noemen, want ‘wappies’ is een stom woord en dekt de lading niet) dienen de pandemie én deze oorlog één en hetzelfde doel: The Great Reset. Daarop kun je alles, wat er gebeurt, zo heerlijk makkelijk vastpinnen. Daarmee kun je werkelijk álle huidige crises verklaren. Zelfs een meteorietinslag of een blackout liggen in de lijn van de complotverwachtingen.

In de ogen van die complottisten zijn namelijk zowel de oorlog alsook de pandemie means to an end. Werktuigen in de grijpgrage handjes van een meer of minder geheime wereldelite die de wereld naar haar voorstellingen wenst in te richten en om te vormen voor hun diverse duivelse doelen, zij het bevolkingsreductie, extremistisch libertarisme, totale controle, of ‘gewoon’ algehele wereldheerschappij. En natuurlijk werken alle politici, van hoog tot laag, uitermate gecoördineerd (ha ha…) daaraan mee.

En zo komt het dat, waar eerst nog tegen coronamaatregelen en ‘pandemische onderdrukking’ geprotesteerd werd, nu zelfs gedemonstreerd wordt voor bijvoorbeeld meer begrip voor Poetins acties. Immers, Poetin doet wat hij doet, omdat hij in het kader van de New World Order (NWO) en de Great Reset al jaren geprovoceerd wordt door de steeds verder expanderende, steeds meer aanvallende NAVO. En de NAVO is de militaire lange arm van die westerse, great-resettende elite.

Met het verderfelijke, democratisch-kapitalistische westen (waar zovele Russen héél rijk door geworden zijn) op zijn deurmat, kón Poetin, in de ogen van deze angstaanjagend grote groep mensen, niet anders dan een invasie in Oekraïne starten. Oekraïne is immers de bron van het kwaad. Of nou ja, één van de bronnen. Voor het gemak wordt even buiten beschouwing gelaten dat de NAVO een pure verdedigingsalliantie is, géén aanvalsalliantie. En dat Oekraïne oorspronkelijk helemaal geen NAVO-lid wilde worden (nú natuurlijk wel). En dat Oekraïne nog voor lange, lange tijd niet bij de EU zou komen, want daar zorgde onder andere het roemruchte Nederlandse referendum in 2016 wel voor.

En dus wordt ook steeds vaker de Russische vlag gezwaaid bij dergelijke anti-Great-Reset-demonstraties: Poetin weert zich tegen de wereldelite, vertegenwoordigd door de NAVO, de VN, het WEF, alsmede de grote bedrijven en tycoons dezer aarde. Bill Gates, George Soros, Elon Musk, Jeff Bezos, zij zitten samen met Klaus Schwab achter alles, maakt niet uit wat. Precies zoals ook bij de pandemie. Wat een toeval…

Daarmee hebben complotaanjagers op alternatieve media – voorheen succesvol met hun eigen theorieën (‘wakkere content’) over het virus (“Het is niet wat je denkt, het is heel anders, IK weet hoe het écht zit, luister naar mij, wordt wakker!”) – nu ineens een gloednieuw onderwerp in de schoot geworpen gekregen. Een fantastisch vers stokpaard, waarmee ze hun toehoorders weer lekker kunnen prikkelen en opstoken. Een geweldig nieuw thema, waarmee ze wederom kunnen roepen dat zij, en alléén zij, de werkelijke waarheid in pacht hebben. En wie dat alles niet horen wil, die slaapt diepe slapen. Ach, de arme slaapschapen…

Hoofddoel van deze bewegingen: elke keer opnieuw vol elan laten zien dat alles wat gebeurt, één groot vooropgezet plan is. Toeval bestaat niet, rampen overkomen ons niet. Alle huidige crises houden verband met elkaar. Alle wereldse gebeurtenissen worden gestuurd. Door ‘de elite’; alles verloopt volgens plan, net zoals Poetin dat steeds maar blijft roepen. De elite (Gates, Schwab, Soros & co.) wil de wereldbevolking – onder andere in het kader van die NWO en Great Reset – drastisch reduceren en Poetin probeert dat dus met alle middelen tegengaan en verhinderen. Desnoods met oorlog voor onze deur.

En aangezien content op de mainstream social media (Facebook, Whatsapp) inmiddels gecontroleerd worden op fake news, grijpt men nóg harder naar het nog ongecensureerde Telegram. Een warm bad van gelijkgezinden, wie wil dat nou niet? Discussie niet meer nodig; iedereen denkt toch hetzelfde. En nog mooier: iedereen bevestigt elkaar en in de oorzaak van al onze huidige ellende: de Great Reset, het grote NWO-wereldplan waaraan alle (westerse) politici gezamenlijk en gecoördineerd (ha ha, laat me niet lachen) met man en macht werken. In het geheim, natuurlijk.

Maar zij die mainstream content als fake news betitelen, worden zelf helaas gebrainwasht met nog véél meer fakes. En het maakt ook totaal niet uit dat het fake is: alles wat de eigen denkbeelden bevestigt, is welkom en wordt gretig opgezogen. Tot ook de laatste kanaalabonnee ervan overtuigd is, dat dit wel waar móét zijn. Alles onder het mom van: “Geloof niets van wat de massamedia je zeggen: alleen IK heb hier de waarheid in handen. Zegt het voort.”

En dat is ook al wat het is: geloof. Iemand die heilig in God gelooft, weet voor zichzelf dat God bestaat. “Het ís gewoon zo. Ik weet dat. Nee, ik geloof dat niet, ik wéét dat. IK ben wakker!” De vaardigheid om te zien dat het hier toch echt slechts een ‘geloof’ betreft, en niet DE universele waarheid, is verdwenen. Net als bij sektes. Het wantrouwen in de mainstream (massa) media leidt in dit geval dan ook niet tot de vraag om betere media en betere journalistiek, maar enkel tot een groeiende behoefte aan individuele heilsfiguren, energetische profeten en goeroes, die stuk voors stuk propageren te weten hoe het écht zit. Die DE waarheid in pacht hebben. En die waarheid draait dus steeds maar weer om die vermaarde Great Reset.

En wat is er mooier voor ‘buitenstaanders’ dan nog meer onzekerheid en wantrouwen te kweken in de maatschappij? Juist. Niets. Want hoe groter het wantrouwen, des te meer worden zulke alternatieve waarheidsbrengers gehoord. Voor zieltjeswinnerij is er niets mooiers dan angst voor het onbekende. De vrees voor dat, wat niet begrepen wordt en wat op de een of andere manier tóch verklaard moet worden aan het wantrouwende volk.

Afijn. Uiteindelijk is deze oorlog dus ook niets meer dan de volgende splijtzwam. Families vallen alwéér uit elkaar, vrienden vliegen elkaar opnieuw in de haren. Eerst corona, nu de oorlog. De een begrijpt de denkbeelden en overtuigingen van de ander totaal niet, terwijl de ander wanhopig probeert om die ene alsnog ‘wakker’ te schudden. Maar hoe wakker zijn zij nu zelf helemaal?

Mijn enige conclusie: We moeten onszelf nu nog meer dan ooit trainen in verdraagzaamheid. Ik heb het zelf opgegeven om de visie van mijn naasten steeds maar weer in twijfel trekken. Wetenschappelijk argumenteren is zinloos. Factchecks en logisch, ‘zelfstandig’ denken bieden geen soelaas meer, werken eerder zelfs averechts.

Het enige wat dan nog overblijft, is tolerantie. In contact blijven met andersdenkenden, maar bepaalde thema’s consequent uit de weg gaan door te accepteren dat diegene afwijkende overtuigingen heeft. Een andere waarheid. Ingemetselde denkbeelden en ijzeren geloofsovertuigingen die ook jij en ik niet meer kunnen veranderen.

Dus omarm degenen die je niet kunt overtuigen, zodat ook zij even niets meer kunnen of hoeven zeggen. Doe je dat niet, dan floreert slechts de wanhoop aan beide zijden, terwijl hoop en naastenliefde onmerkbaar, maar zeker een marteldood sterven.

Reageer

Lou door Lou
Rustig doorgaan Vijftig – en dan verder. Eitje erbij?
Lou

Lou? Wie is dát nu weer…

– Sinds november 2021 in het bezit van vijftig jaren totale verwarring
– Mentaal 35 met 15+ jaren aan extra levenservaring
– Vaak moe, altijd moeder
– Schnitzelkaiserin, Gräulein, Nachtzuster van Twitter (ik weiger het X te noemen)

En daarom heeft Lou hier een mooie eenpersoons community, waar ze haar ei kwijt kan; helemaal belangrijk nu die andere eieren bijna op zijn.

Deze blogsite is een vervolg op louterlou.com, alwaar alle pre-50 blogs opgetekend zijn.
Meer schrijfsels en andersoortige creatieve uitbarstingen op:
HoeVrouwenDenken.nl
Klunst.nl
HormonoLouLou

Wil je weten wat deze gemiddelde, middelbare existentie op aard nog meer uitvreet? Kijk dan even op loubartels.com.

Social gedoe
Facebook: dontwantthisanyway
Twitter (oké, oké, X): @louterlou
Instagram: @louterlou
En ik zit zelfs (nog) op LinkedIn

 

 

 

Recente berichten

Categorieën

Wat schreef ik wanneer? Want dat weet ik zelf vaak ook niet meer…